Mehrabian en non-verbale communicatie fout

Verdorie, het gebeurt weer! Ik zit in een periode van het leven waarop ik de indruk heb dat ik alles wat onder controle heb en iets begin te snappen van al dat kluwen, en zie … net dan wordt een ingesleten waarheid eventjes vertrappeld. Mehrabian was fout. Of liever: hij was juist maar wordt al jarenlang verkeerd geciteerd. Deze naarstige prof is zelf minder bekend dan zijn bevinding over de impactverdeling van non-verbale communicatie (38% stem, 55% gelaatsuitdrukking, 7% woorden). Blijkt nu dat Mehrabian zelf erop heeft gewezen dat zijn resultaten enkel valide waren binnen de context van een bepaald experiment dat hij deed.

Er zijn allicht wel meer van die zwaar geponeerde waarheden die bij enig nakijken eigenlijk niet blijken te kloppen. Is eigenlijk dat ook niet de opdracht van training en ontwikkeling, om deelnemers sterk verankerde blokkages of aannames te doen wegleren?

In ieder geval, de Mehrabian gegevens zijn eigenlijk ook al bijna 40 jaar oud. Tijd voor iets nieuws en frisjes: ik kan maar niet genoeg krijgen van het boek van Jan Van Meenen: zeer verhelderende en eigentijdse bespreking van lichaamstaalaspecten.

Tags: , ,

Reageer

You must be logged in to post a comment.

Bazelen met bazen

M-ARC presenteert 'Bazengebazel', een monoloog met Frank Robberechts als acteur en Marc Vermeulen als moderator. Uiterst herkenbaar voor elke leidinggevende.

lees meer...
bekijk het filmpje...

Good2CU

Good2CU is een vergaderloft in een gebouw met een industriële achtergrond. Centrum Mechelen, in de schaduw van de Sint-Romboutstoren. Bij Good2CU hangt er magie in de lucht. M-ARC was de traditionele vergaderzalen beu en creëerde voor zichzelf én voor u deze Magical Meeting Loft.

Benieuwd hoe Good2CU eruit ziet?

stap nu binnen...

M-ARC lezen

Wie is Marc Vermeulen? Wat bedenkt hij? Waar houdt hij van? Wat heeft hij geschreven?

bekijk alles hier...

Reacties van klanten

Hebt u deelgenomen aan een opleidingen of een coaching van M-ARC?
Wilt u de wereld meedelen wat u ervan vond? Geef feedback. Dit is uw kans!

lees de reacties...