m-arc spacer
opspannen-richten-treffen bel mijbijsluitercontact in englishen français

Opspannen - Richten - Treffen is een weblog over opleiding, training en coaching. Puntig geschreven en scherp geformuleerd. Waarom? Omdat M-ARC vindt dat de opleidingswereld weinig of niet evolueert. Omdat M-ARC wél vernieuwende inzichten heeft. Omdat M-ARC wil dat er schot in de zaak komt. U ook?

maandag 18 augustus 2008

 

Over de bijdrage van sterren

Liefste Madonna,

neen: beste Madonna. Liefste veronderstelt een 'te dicht komen' en dat is niet goed. Voor u als performer is het beter dat men achter de dranghekkens blijft, voor mij als trainer en coach is het ook aan te raden de nodige distance in acht te nemen.

Beste Madonna Louise Veronica Ciccone Ritchie: we zijn even oud. Al 50 jaar stesselen we hier rond. Maar als ik u zo gretig op palen zie klimmen en op auto's springen, moet ik toegeven dat u daar meteen al een meesterschap streepje verdient. Ik kan dat niet.

We hebben ook de twee eerste beginletters van onze naam gemeen. Dat kan geen toeval zijn. U wilt me daar iets mee vertellen, ik voel het.

Als ik u bezig zie en hoor denk ik gezwind aan goed trainerschap. Hoe u om de zoveel tijd met iets helemaal anders komt en uzelf terug uitvindt. Hadden we dat vervel-achtige maar meer in mijn wereld. Hoe u zich weinig aantrekt van heilige huisjes en een hekel hebt aan slappe koffie gedoe. U bent ook mooi en aantrekkelijk, maar niet heel erg. U heeft het speciale dat ook in de trainingscontreien deelnemers doet omkijken naar wat ze leerden. U daagt uit. Trainers moeten ook uitdagen. Triggeren zodat we diep kunnen gaan. Maar ik vind u geen ordinaire, gemene lellebel. En ook dat humanitaire trekje van u bevalt me wel. Voorwaar iets om niet te vergeten als je zoals ik te maken hebt met de gezonde spanning tussen geld en het vooruithelpen van mensen.

Goede Madonna, u die mijn weblog ongetwijfeld meermaals per maand frekwenteert: kunt u zich voorstellen hoe anders de opleidingswereld er zou uitzien als u met die zwoele ogen van u plots eens in de camera zou turen en na een gepaste pauze zou zeggen: Je bent pas een echte fan van me als je jaarlijks twee boeken leest en maandelijks 2 dingen bijleert. Madonna'tje, het zou me zo'n plezier doen en voor u is het een kleine moeite. Would you, pretty please?

 

maandag 4 augustus 2008

 

Jobs moet zijn job doen in opleidingen

We voelen allemaal wel aan dat de tijd van de uitgesponnen opleidingen over en uit is. Het is een echte luxe én bron van frustratie terzelfdertijd om langer dan een dag van de werksituatie weggetrokken te worden. Of je dat nu toejuicht of niet, het is een feit dat korter/ kortst de werkformat van de toekomst zal uitmaken.

Tijd dus om deelnemers vooraf enige inwerking in de materie te vragen. Dat ligt wat moeilijk. Wie doet er nu de moeite om voor het aangekondigde opleidingsverschijnsel al in de papieren te zitten? Dat is de reden waarom ik dit werkje graag delegeer aan een of andere beroemdheid. Laat bij opleidingen presentatietechnieken Steve Jobs het werk bijvoorbeeld maar doen. Op 6 minuten 54 seconden moet hij de klus klaren om mijn deelnemers enkele truken van de foor te laten zien.

Hoe actueler kan je materiaal nu zijn dan een YouTube filmpje waar de iPhone wordt ter sprake gebracht? Je kunt Jobs overigens ook 4 minuten en 41 seconden lang gebruiken om presentatie- en andere bloopers te laten zien.

Beste Training Manager, is dat geen idee voor een mooie selectievraag, de volgende keer dat u een mogelijke leverancier over de vloer krijgt: 'Welk YouTube materiaal gebruikt u zoal in uw sessies?'

____________________________________________________________________________________________________________

Lees verder in de logs van de vorige maanden:

 

wie is M-ARC
wat doet M-ARC
M-ARC's methode
Realisaties in de roos
M-ARC anders